Δύο κόσμοι (1949) 

Βαθμολογία ταινίας: 3.433.43 από 7 σινεργούς

5 0 3.43 7
Διάρκεια:75 λεπτά
Σκηνοθεσία:Γιάννης Φιλίππου, Ιάσων Νόβακ
Σενάριο:Αντώνης Γ. Ζερβός
Μουσική:[Φωτογραφία] Μάνος Χατζιδάκις
Φωτογραφία:Ιάσων Νόβακ
Παραγωγή:Ανζερβός

Υπόθεση:Όταν μία κοπέλα κατηγορείται για το φόνο ενός ανθρώπου του υποκόσμου, ένας νεαρός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπεράσπισή της.
 

Ηθοποιοί
[Φωτογραφία] Αλέκος Αλεξανδράκης 
[Φωτογραφία] Γιάννης Δαλιανίδης 
[Φωτογραφία] Δήμος Σταρένιος 
[Φωτογραφία] Ανδρέας Ζησιμάτος 
[Φωτογραφία] Νίκος Τζόγιας 
[Φωτογραφία] Ίντα Χριστινάκη 
[Φωτογραφία] Μαλαίνα Ανουσάκη 
Καίτη Ασπρέα 


Κριτικές σινεργών

Τα «90 λεπτά» δεν ευθύνονται και δεν επιδοκιμάζουν, ούτε αποδοκιμάζουν τις κριτικές που εμφανίζονται.

Kostas Pagonis Kostas Pagonis / 2013-10-08 18:48:17
Ταινία με αξιόλογα στοιχεία, αλλά δυστυχώς "υπερ-ταλαιπωρημένη" από τη φθορά του χρόνου, με μεγάλα προβλήματα ήχου (κυρίως) και εικόνας. Για την εποχή της ήταν φαντάζομαι εξαιρετική επιλογή. Αν ξεπεράσουμε λοιπόν τα τεχνικά μειονεκτήματα, θα έρθουμε κατά πρόσωπο με μια αρκετά καλή σκηνοθεσία, βασιζόμενη σε ένα στέρεο, "αυτόφωτο" και σχετικά πρωτότυπο (για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής πάντα) σενάριο. Σχετικό "ντεζαβαντάζ" αποτελεί το γεγονός ότι οι δημιουργοί δεν κατασταλάζουν σε κανένα σημείο για το τι ακριβώς ταινία θέλουν να παρουσιάσουν, με αποτέλεσμα η ιστορία σε μεγάλα διαστήματα, ηθελημένα ή όχι, να στρέφεται σε μελό "μονοπάτια", να παρουσιάζει παράλληλα και στοιχεία κοινωνικού δράματος, ενώ η φύση της κανονικά είναι αστυνομική: άλλωστε ως τέτοια αρχίζει και ως τέτοια ολοκληρώνεται ! Ας σημειωθεί άλλωστε ότι εκεί που περιμένεις η ένταση του "στόρι" να κορυφωθεί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, εκεί ακριβώς οι δημιουργοί επιλέγουν να "εμφυσήσουν" σαφείς κωμικές αναφορές, ανατρέποντας τα καθιερωμένα ! Ως προς τις ερμηνείες, εντύπωση προκαλεί η μεγάλη ωριμότητα του εικοσάχρονου Αλεξανδράκη, ο οποίος μάλιστα υποδύεται ρόλο κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερό του ! Μου άρεσαν πολύ οι Νίκος Τζόγιας σε ρόλο "παλιοτόμαρου", η απολαυστική κουτσομπόλα εδώ Λέλα Πατρικίου, ο στοργικός πατέρας (και σύζυγος της Λέλας στη ζωή) Σπύρος Πατρίκιος, αλλά και ο Δήμος Σταρένιος ως "κοράκι" που περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να "χυμήξει" (έτσι, από νωρίς φαίνονται οι καριέρες !) .. Αξιοπρόσεκτη και η (εκ των μετρημένων στα δάχτυλα) εμφάνιση του Δαλιανίδη, ως παιδιού που ζητάει τα νοίκια ! Αρκετά "πομπώδης" η μουσική του Χατζιδάκι, καθώς προφανώς είχε κατά νου ότι συνθέτει για ταινία - μελό.
Γενικά, λοιπόν, καθόλου άσχημη επιλογή, υπό την προϋπόθεση ότι δε σας ενοχλεί πολύ η ποιότητα της κόπιας που θα δείτε .. Θεωρείτε χρήσιμη αυτήν την κριτική; ☺ 0 Κινηματογράφος   Ασπρόμαυρη