Το αμαξάκι (1957) 

Βαθμολογία ταινίας: 3.923.92 από 36 σινεργούς

5 0 3.92 36
Διάρκεια:102 λεπτά
Σκηνοθεσία:[Φωτογραφία] Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο:Νίκος Κιούσης, [Φωτογραφία] Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική:[Φωτογραφία] Μάνος Χατζιδάκις
Μοντάζ:[Φωτογραφία] Ντίνος Κατσουρίδης
Εικονολήπτης:[Φωτογραφία] Ντίνος Κατσουρίδης
Βοηθός σκηνοθέτη:Στέλιος Ζωγραφάκης
Ήχος / ηχοληψία:Μάρκος Ζέρβας
Σκηνογραφία:Μάρκος Ζέρβας
Μακιγιάζ:Σταύρος Κελεσίδης
Τραγούδι:[Φωτογραφία] Θεόδωρος Δημητρίου
Φροντιστήριο:Μπακ Μπακ
Φωτογράφος:Νίκος Δημόπουλος
Παραγωγή:Φίνος φιλμ

Υπόθεση:Ένας γέρος αμαξάς, αφού διώχνει το ρέμπελο γιο του, αποφασίζει να ζήσει μαζί με την ορφανή κοπέλα του ενώ αντιμετωπίζει και την έλευση του αυτοκινήτου που εκτοπίζει τα αμαξάκια.
 

Ηθοποιοί
[Φωτογραφία] Ορέστης ΜακρήςΑνέστης 
[Φωτογραφία] Βασίλης ΑυλωνίτηςΘόδωρος 
[Φωτογραφία] Παντελής Ζερβός(τσαγκάρης) 
[Φωτογραφία] Στέφανος ΣτρατηγόςΝίκος 
[Φωτογραφία] Βασίλης Διαμαντόπουλος 
[Φωτογραφία] Αντιγόνη ΒαλάκουΑννούλα 
[Φωτογραφία] Χριστίνα Καλογερίκου(γριά κυρία) 
[Φωτογραφία] Γεωργία Βασιλειάδου(γυναίκα Θόδωρου) 
Colette Dubois 
[Φωτογραφία] Μαρίκα Μαυροπούλου 


Κριτικές σινεργών

Τα «90 λεπτά» δεν ευθύνονται και δεν επιδοκιμάζουν, ούτε αποδοκιμάζουν τις κριτικές που εμφανίζονται.

Ειρήνη Λαζαρίδου Ειρήνη Λαζαρίδου / 2011-05-17 10:05:37
Ταινία "κόσμημα" από κάθε άποψη. Εξαιρετικό σενάριο, άριστη σκηνοθεσία, κορυφαίοι ηθοποιοί, υπέροχη μουσική που ακολουθεί πιστά την υπόθεση. Το αμαξάκι, πέρα από την αβάσταχτη νοσταλγία που μας προκαλεί σήμερα, είναι μια ταινία με δομή "κεντημένη" σταυροβελονιά. Οι δραματικές σκηνές, κυρίως αυτές που μοιράζονται ο Μακρής με τον Στρατηγό έχουν αρχή μέση και τέλος και θα μπορούσαν να σταθούν, κάλλιστα κι από μόνες τους. Αποπνέουν δε τόση τραγικότητα που ο θεατής πραγματικά συμπάσχει με το δράμα των ηρώων.
Επειδή όμως παν μέτρον άριστον, ο σκηνοθέτης εισάγει στην ταινία του και το κωμικό στοιχείο προς αποφόρτιση. Εκεί ο Αυλωνίτης δίνει πραγματικά ρεσιτάλ.
Στο τελικό αποτέλεσμα βέβαια συνεργούν πολλοί. Ο μετέπειτα άξιος σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης, εδώ δουλεύει την κάμερα ως εικονολήπτης, κάνει και το μοντάζ. Ο Μάρκος Ζέρβας υπογράφει τα σκηνικά, κάνει και την ηχοληψία. Ο Σταύρος Κελεσίδης, σταθερή αξία στο μακιγιάζ (έχει κάνει τον νεαρότατο τότε Βασίλη Διαμαντόπουλο, αγνώριστο ως ταλαιπωρημένο γέρο...). Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έδωσε ένα σενάριο ισάξιο της Αυλής των Θαυμάτων. Ο Μάνος Χατζιδάκις έντυσε μουσικά το θέμα με αριστουργηματικά "ρούχα" τα οποία ταίριαξαν "γάντι".
Όσο για τους ηθοποιούς, τι να πω. Προσέξτε την Χριστίνα Καλογερίκου στο ρόλο της ξεπεσμένης αριστοκράτισας. Αν ήταν στην Αμερική, σίγουρα θα κέρδιζε ένα Οσκαρ γι' αυτό το ρόλο. Τους ογκόλιθους Μακρή και τον Αυλωνίτη να "μιλάνε" μόνο με κινήσεις ή εκφράσεις. Τον στιβαρό Στέφανο Στρατηγό και την αέρινη Αντιγόνη Βαλάκου να πειθαρχούν μέχρι κεραίας στις σκηνοθετικές οδηγίες, χωρίς να ενταφιάζουν το προσωπικό τους στίγμα.
Το αμαξάκι θα πρέπει να διδάσκεται στις σχολές κινηματογράφου και υποκριτικής μήπως κι αυτή η σπάνια βροχή ταλέντου φτάσει να ποτίσει και τις σύγχρονες γενιές... Θεωρείτε χρήσιμη αυτήν την κριτική; ☺ 4
Kostas Pagonis Kostas Pagonis / 2013-01-21 00:07:41
Πολύ αξιόλογη δουλειά από ένα ικανό επιτελείο σωστών και ταλαντούχων επαγγελματιών της εποχής. Μεγάλη δεξιοτεχνία στη σκηνοθεσία από τον Ντίνο Δημόπουλο, που αποδείκνυε από την αρχή της καριέρας του σχεδόν σε κάθε ευκαιρία, ότι δικαιότατα αναλάμβανε την ευθύνη αρκετών ενδιαφερόντων πονημάτων, όπως κι αυτό εδώ. Η οργάνωτικότητά του, η μεθοδικότητα, η προσοχή στις λεπτομέρειες και η υποδειγματική κατεύθυνση των ηθοποιών αποτελούσαν πάντα θετικά γνωρίσματα της δουλειάς του, άλλοτε περισσότερα ευδιάκριτα, άλλοτε λιγότερο (στη συγκεκριμένη περίπτωση, οφθαλμοφανή). Εξαιρετική και η σεναριακή ύλη, η οποία "ευτύχησε" να έχει την ιδανικότερη διαχείριση. Πολύ ποιοτικές μουσικές "σφήνες" από τον Μάνο Χατζιδάκι, απόλυτα κατάλληλες για την κάθε περίσταση. Ενδιαφέρον στοιχείο η τελείως "φευγαλέα" εμφάνιση της Γεωργίας Βασιλειάδου, σχεδόν μηδαμινή η αξιοποίησή της, κάτι που δεν ίσχυσε, αντίθετα, με όλους του υπόλοιπους του καστ, που δικαιολόγησαν άπαντες και στο 100% την ερμηνευτική παρουσία τους. Ορέστης Μακρής, σε καταπληκτική, υψηλότατων προδιαγραφών ερμηνεία, άξιος συμπαραστάτης και ο μεγάλος Βασίλης Αυλωνίτης, "ευλογία" για όλους εμάς η σπανιότατη στον Κινηματογράφο "παράσταση" της κυρίας Καλογερίκου, η οποία είναι απλώς φανταστική. Νομίζω ότι η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, παίζοντας υπέροχα το ρόλο της "Αρετής" στον τηλεοπτικό "Βίο Ανθόσπαρτο" (Mega, 1997), "δανείστηκε" κάποια στοιχεία της περσόνας της από εδώ ! Δε θα κουράσω άλλο, η ταινία είναι φουλ συνιστώμενη !
ΥΓ. Έξοχη η κριτική της Ειρήνης. Θεωρείτε χρήσιμη αυτήν την κριτική; ☺ 2
Αθανάσιος Παππάς Αθανάσιος Παππάς / 2017-09-27 04:11:01
Μια άκρως συγκινητική ταινία χάρη στο εξαιρετικό σενάριο αλλά και την ερμηνία του Ορέστη Μακρή ο οποίος έχει τη δύναμη να συγκινεί ακόμα και με την σιωπή ή την απουσία του. Η ιστορία παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον αφού εκτός από το προσωπικό δράμα των χαρακτήρων, βλέπουμε και τη σχεδόν βίαιη μετάβαση από την παλιά στη μοντέρνα Αθήνα. Πολύ καλός και ο Αυλωνίτης που παίζει με λιττό τρόπο αφήνωντας χώρο στο μεγαλείο το πρωταγωνιστή. Όσο για τον Στέφανο Στρατηγό στο ρόλο του άσωτου γιού, είναι πολύ καλός, ιδιαίτερα στη σκηνή που περιγράφει την ξενιτιά με τη βοήθεια του - πάντα εύστοχου στις ερμηνίες του - Βασίλη Διαμαντόπουλου. Όσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό θα ταυτιστούν με πολλά από τα λεγόμενά τους. Πιστεύω πως η δυνατότερη και τελευταία σκηνή της ταινίας θα αγγίξει ακόμα και τους πιο "ανθεκτικούς"... Θεωρείτε χρήσιμη αυτήν την κριτική; ☺ 1
Angie Movies Angie Movies / 2012-12-16 22:10:28
Πολύ συγκινητική και συνάμα νοσταλγική ταινία, για μια Αθήνα που δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε και βλέπουμε μόνο κάποιες εικόνες της μέσα από παραγωγές σαν αυτή. Η Βασιλειάδου μαζί με τους Μακρή και Αυλωνίτη, συνθέτουν το τρίο της επιτυχίας, και η Βαλάκου δεν τα πάει άσχημα, αν την πετύχετε στις σπάνιες τηλεοπτικές προβολές της, μην τη χάσετε! Θεωρείτε χρήσιμη αυτήν την κριτική; ☺ 1 Κινηματογράφος   Ασπρόμαυρη  2ταινία εβδομάδας