Η όλη ιστορία ξεκίνησε από την ανάγκη καταγραφής των ελληνικών ταινιών και των συντελεστών τους, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η εύκολη αναζήτηση και η διασταύρωση στοιχείων.

Τις λεγόμενες κλασσικές ταινίες και όλους τους πρωταγωνιστές λίγο πολύ τους γνωρίζουμε όλοι· ήταν όμως όλες οι άλλες ταινίες που με έκαναν να ξεκινήσω. Πιο συγκεκριμένα, με είχε εντυπωσιάσει το πλήθος των ταινιών που συμμετείχαν ο Λαυρέντης Διανέλλος (κατ' αρχήν) και ένα σωρό άλλοι ηθοποιοί που συνήθως κρατούσαν τους λεγόμενους «δεύτερους» ρόλους. Έτσι ξεκίνησα να σημειώνω αρχικά στο χαρτί κι έπειτα σε ηλεκτρονική μορφή ό,τι υλικό έβρισκα εδώ κι εκεί, που με τον καιρό οργανώθηκε σε μία βαση δεδομένων.

Η πρώτη υλοποίηση της βάσης δεδομένων έγινε τελικά την 31η Ιανουαρίου 1995 και σιγά σιγά ενσωμάτωνα όλο και περισσότερες δυνατότητες μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή μορφή που ελπίζω να βοηθήσει όποιον και όποια ψάχνει να βρει κάποιες πληροφορίες.

Τόσο όμως ο όγκος των δεδομένων, όσο και το πλήθος των ταινιών και των συντελεστών είναι τόσο μεγάλα, ώστε να υπάρχει συνεχώς η ανάγκη συμπλήρωσης νέων πληροφοριών και διόρθωσης όσων λαθών υπάρχουν.

Ανάλογες ιστοσελίδες και μηχανές αναζήτησης φυσικά υπάρχουν και άλλες και θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες και θέλω να πιστεύω ότι φτιάχνονται από τους δημιουργούς τους με μεράκι και από αγάπη για τον ελληνικό κινηματογράφο.


Στο τέλος της κάθε σελίδας υπάρχει η δυνατότητα για τον επισκέπτη να γράψει τα σχόλια, τις παρατηρήσεις ή τις διορθώσεις σε λάθη που ανακάλυψε.

Απόστολος Π. Τσομπανόπουλος