Ο μπάρμπας στο κάδρο (των ελληνικών ταινιών)

Μου αρέσει πολύ, όταν βλέπω ταινίες, να προσπαθώ να εντοπίσω κοινά χαρακτηριστικά τους με άλλες, είτε της ίδιας χρονιάς/εποχής ή της ίδιας εταιρείας/σκηνοθέτη/ηθοποιού. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που με βοηθάει να θυμάμαι λεπτομέρειες, πολλές φορές αδιόρατες, που γίνονται όμως σημαντικές όταν τις βλέπουμε να επαναλαμβάνονται με τον ίδιο ή με παρόμοιο τρόπο.

Σήμερα, έχω σκοπό να σας συστήσω ένα μπάρμπα (σε πορτραίτο) που έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες, συνήθως ως πρόγονος κάποιου πρωταγωνιστή και μάλιστα σε διαφορετική κορνίζα κάθε φορά.

Το συγκεκριμένο πορτραίτο υποθέτω πως βρισκόταν στο «οπλοστάσιο» του σκηνογράφου Μάρκου Ζέρβα (που δούλευε για τη Φίνος φιλμ), επειδή όλες οι ταινίες που θα αναφέρω παρακάτω είναι σε δική του σκηνογραφία. Στις 3 από τις 4 εμπλέκεται επίσης και ο Νίκος Τσιφόρος που ήταν γνωστός χιουμορίστας και ίσως έβαλε το χεράκι του κι αυτός.

Ας ξεκινήσουμε με ένα κοντινό του πορτραίτου…

Γνωστός, ε;

Ας δούμε λοιπόν πού τον έχουμε συναντήσει (αναφέρω μόνο όσες ταινίες έχω εντοπίσει, με χρονολογική σειρά, είμαι όμως σίγουρος ότι η φιλμογραφία του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές):

 1. «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959)
 2. «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» (1961)
 3. «Η κυρία του κυρίου» (1962)
 4. «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965)
 5. «Αστερισμός της παρθένου» (1973)

7 Replies to “Ο μπάρμπας στο κάδρο (των ελληνικών ταινιών)”

 1. Καλημέρα!!! Μήπως ξέρει κάποιος ποιός είναι ο Μπάρμπας στο κάδρο?

 2. Από greekactor.blogspot.com

  Μήπως είναι ο Βελισσάριος Κοντογιάννης;

  1. Μᾶλλον ἔχετε δίκιο. Ἔβλεπα ἐχθές τήν ταινία «Ὁ Ἀτσίδας» καί τό πρόσωπο στό κάδρο μοιάζει ἐκπληκτικά μέ τόν ἠθοποιό πού ἔπαιζε τόν ρόλο τοῦ πατέρα τῆς «Βούλας».

 3. Έχει κάνει και διεθνή καριέρα, καθως εμφανίζεται στην ταινία Aliki My Love.

 4. Έβλεπα χτες το έργο «Ο θησαυρός του μακαρίτη».
  Η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου ζει ακόμη,
  δεν θα μπορούσαμε να την ρωτήσουμε την ίδια για τον μπάρμπα στο κάδρο;
  Κάτι θα θυμάται…!

 5. Το καδρο (σε μικροτερη διασταση ) είναι και στην ταινια (παλι της Φινος) του 1972 “ο εχθρος του Λαου¨¨ youtube 1:16:33

Σχολιάστε

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.